Ο Άγιος Βασίλης μέσα μας!

Σοφία Ανδρεοπούλου, MSc

Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Να λοιπόν που πέρασε άλλος ένας χρόνος! Οι γιορτές έφτασαν και πάλι και μαζί τους έφεραν όλα εκείνα που βιώνουμε κάθε χρόνο: προσμονή, ανυπομονησία, σχέδια, ελπίδες – αλλά συχνά επίσης εντάσεις, καυγάδες, μελαγχολία, μοναξιά. Είναι αλήθεια πως ειδικά οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι πολύ φορτισμένες για όλους μας. Τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν εικόνες ευτυχίας που σπάνια καταφέρνει κανείς να τις ζήσει πραγματικά. Έτσι πάντα έχουμε προσδοκίες αλλά τις περισσότερες φορές απογοητευόμαστε. Πάντα κάνουμε όνειρα αλλά τις περισσότερες φορές δεν πραγματοποιούνται.

Όμως φέτος μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Φέτος μπορούμε να ζητήσουμε από τον Άγιο Βασίλη να μας κάνει το καλύτερο δώρο, το δώρο που αποτελεί το έδαφος για να φυτρώσει πάνω του οποιαδήποτε προσπάθεια για πρόδο, επιτυχία και ευτυχία. Ποιο είναι αυτό; Η εσωτερική γαλήνη.

Η γαλήνη μέσα μας είναι το αντίστοιχο της ειρήνης σε μια χώρα. Παρότι συχνά τη θεωρούμε δεδομένη, η ειρήνη καθόλου δεν είναι δεδομένη. Αντίθετα είναι πολύ εύθραυστη και είναι ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει. Χωρίς ειρήνη, τίποτα άλλο δεν μπορεί να χτιστεί, τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν δεν υπάρχει ειρήνη σε μια χώρα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο. Σε μια χώρα που δεν έχει ειρήνη, τίποτα δεν λειτουργεί και για τίποτα δεν έχει νόημα να αγωνιστεί κανείς. Ούτε δημοκρατία, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ειρήνη. Η ειρήνη είναι το θεμέλιο για να χτιστεί πάνω του οτιδήποτε καλό θα μπορούσε να επιδιώξει μια χώρα.

Ακριβώς όπως μια χώρα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την ειρήνη για να χτιστεί μετά οτιδήποτε άλλο, το ίδιο ισχύει και για έναν άνθρωπο: πρέπει πρώτα να κάνει ειρήνη με τον εαυτό του, να έχει εσωτερική γαλήνη για να έχει νόημα να προσπαθήσει οτιδήποτε άλλο.

Τι νόημα έχει να κυνηγάμε καριέρες, λεφτά, εμπειρίες, οικογένειες, πρόοδο, ανάπτυξη αν είμαστε σε πόλεμο με τον εαυτό μας; Τίποτα δεν θα μπορέσουμε να χτίσουμε και τίποτα να απολαύσουμε αν δεν τα πηγαίνουμε καλά με τον εαυτό μας. Η εσωτερική γαλήνη είναι το θεμέλιο που είναι απαραίτητο για να στηριχτεί πάνω του οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια.

Δυστυχώς, παρότι ζούμε σε μια εποχή που βάζει σαν ιδανικό την επιδίωξη της ευτυχίας, πολλοί από εμάς δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε γαλήνη μέσα μας – οπότε καμία επιδίωξη άλλη δεν μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα. Η διαρκής αύξηση των καταθλίψεων και των αυτοάνοσων νοσημάτων πιστοποιεί ακριβώς αυτό: πάρα πολλοί άνθρωποι είναι σε πόλεμο με τον εαυτό τους. Κατηγορούν τον εαυτό τους, θυμώνουν με τον εαυτό τους, ενοχοποιούν τον εαυτό τους. Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι από όσα έχει καταφέρει ο εαυτός τους. Δεν αισθάνονται ποτέ «αρκετοί», ποτέ ικανοί, ποτέ ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους.

Προφανώς, μεγάλο μέρος από τον πόλεμο που κάνουμε με τον εαυτό μας οφείλεται στην επίδραση των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μας βομβαρδίζουν με συχνά επίπλαστες εικόνες επιτυχίας και ευτυχίας οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε «λίγοι» και «αποτυχημένοι». Η σύγκριση με τις πλαστές αυτές εικόνες μας καταρρακώνει και μας κάνει να θυμώνουμε με τον εαυτό μας γιατί εμείς δεν έχουμε πετύχει αυτά που κάποιοι άλλοι υποτίθεται πως έχουν πετύχει.

Και η σύγκριση αυτή είναι πολύ πιο έντονη στις γιορτές όπου όλα υποτίθεται πως πρέπει να είναι υπέροχα και λαμπερά. Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό: τα ίδια άτομα που ανεβάζουν φωτογραφίες όπου παριστάνουν ότι όλα είναι υπέροχα ταυτόχρονα μέσα τους νιώθουν άσχημα – και δεν σκέφτονται πως ίσως και όλοι οι άλλοι που ανεβάζουν τέτοιες φωτογραφίες νιώθουν επίσης λιγότερο ωραία απ’ όσο δείχνουν. Επηρεάζονται από τη σύγκριση και κάνουν πόλεμο με τον εαυτό τους.

Φέτος λοιπόν ας κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Ας χτίσουμε τη γαλήνη μέσα μας .

Τι σημαίνει γαλήνη; Σημαίνει: αποδέχομαι τον εαυτό μου και του φέρομαι με καλοσύνη. Δεν τον κατηγορώ, δεν τον μειώνω, δεν τον βρίζω. Τον εκτιμώ και των σέβομαι όπως είναι – με τα μειονεκτήματα και τα ατέλειές του.

  • Βλέπω τα λάθη και τα μειονεκτήματά μου,  και προσπαθώ να τα διορθώσω χωρίς να καταρρακώνομαι από αυτά.
  • Αποδέχομαι κάποια σημεία μου που ίσως δεν μπορώ να διορθώσω αυτή τη στιγμή και συγχωρώ τον εαυτό μου για αυτά.
  • Βλέπω τον εαυτό μου σαν τον καλύτερό μου φίλο που τον αγαπάω ακόμα κι αν αποτύχει σε κάτι, αν κάνει λάθος, αν δεν φερθεί καλά.
  • Βλέπω τα θετικά και τα πλεονεκτήματά μου, επιβραβεύω τον εαυτό μου για αυτά και εστιάζω σε αυτά.

Ας ζητήσουμε λοιπόν από τον Άγιο Βασίλη να μας φέρει γαλήνη. Μόνο που πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι μέσα μας. Και το υπέροχο αυτό δώρο πρέπει να το κάνουμε εμείς στον εαυτό μας! Το δώρο αυτό δεν θέλει λεφτά- θέλει απόφαση και εσωτερική δουλειά. Ας το χαρίσουμε λοιπόν στον εαυτό μας – το αξίζουμε!

Καλές γιορτές και ένα φωτεινό, δημιουργικό 2024!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...