Πέτρος & Ράνια

Πέτρος & Ράνια

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΡΑΝΙΑ

Ο Πέτρος, 11 χρόνων, και η Ράνια, 12 χρόνων, είναι «ηλεκτρονικοί» φίλοι – γνωρίστηκαν και επικοινωνούν μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η φιλία τους βοηθάει τον Πέτρο να αντιμετωπίσει δύο συμμαθητές του που του φέρονται άσχημα. Και καθώς αρχίζει να νιώθει πιο δυνατός και δεν τους φοβάται πια, διαπιστώνει πως οι «κακοί» αυτοί συμμαθητές περιβάλλονται από ένα μυστήριο.

Γιατί δείχνουν και οι ίδιοι τόσο φοβισμένοι;

Γιατί έρχονται με μελανιές στο σχολείο;

Ποιον συναντάνε κρυφά μετά το σχόλασμα;

Όταν ο ένας τους εξαφανίζεται, ο Πέτρος και η Ράνια παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Οπλισμένοι με θάρρος κι εξυπνάδα, αγωνίζονται να λύσουν το μυστήριο και να τον σώσουν. Μέσα από τις περιπέτειές τους, ανακαλύπτουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους όλα τα παιδιά. Και μαθαίνουν πως, αν συνεργάζονται, μπορούν να αλλάξουν πολλά σ’ αυτό τον παράξενο κόσμο των μεγάλων.

Αποσπάσματα από το βιβλίο

Πέτρος

Καλά, έπαθα την πλάκα μου όταν μου είπες πως σε λένε Ράνια! Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι είσαι κορίτσι!

Ράνια

Λένε και καμιά καλημέρα οι άνθρωποι.

Πέτρος

Εδώ με γέμισες ψέματα και τόσο καιρό νόμιζα ότι είσαι αγόρι – η καλημέρα σου λείπει.

Ράνια

Βασικά, εγώ δεν είπα κανένα ψέμα. Εσύ έβγαλες λάθος συμπέρασμα.

Πέτρος

Αφού το ψευδώνυμό σου ήταν αγορίστικο, τι συμπέρασμα ήθελες να βγάλω.

Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί δεν έλεγες ωραία και καλά ότι σε λένε Ράνια;

Ράνια

Η μαμά μου λέει ότι δεν πρέπει να δίνουμε τα αληθινά μας στοιχεία στο facebook. Κι άλλωστε εγώ δεν ήθελα να μου γράψει κάποιος γιατί είμαι κορίτσι αλλά γιατί μας αρέσουν τα ίδια πράγματα. ‘Οπως εσύ, που μας αρέσουν οι αστυνομικές ταινίες και τα ντετεκτιβίστικα βιβλία. Κι έτσι έχουμε κάτι να πούμε.

Πέτρος

Α, ξέρεις, έχουμε ένα προβληματάκι σ΄αυτό το σημείο. Δεν ξέρω πώς θα τα λέμε γιατί χθες που με είδε να σου γράφω ο πατέρας μου τα πήρε χοντρά και μού απαγόρευσε να είμαι στο facebook.

Ράνια

Τιιιιι;

Πέτρος

Βασικά, λέει ότι απαγορεύεται για παιδιά κάτω των 14. Επιμένει πως είναι επικίνδυνο και άλλες τέτοιες αρλούμπες. Ούτε καν παιχνίδια δεν μ΄αφήνει καλά-καλά να παίξω. «Είσαι συνέχεια κολλημένος σε μια οθόνη», φώναξε χθες. «Γιατί δεν βγαίνεις έξω να παίξεις σαν παιδί της ηλικίας σου;» Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι τα παιδιά της ηλικίας μου δεν παίζουν έξω, παίζουν με τον υπολογιστή τους, αλλά άδικα – δεν καταλαβαίνει τίποτα. Λες και ζει σ’ άλλη εποχή….

………..

Πέτρος

Ποτέ δε φανταζόμουνα ότι θα λυπόμουνα τον Μπλάντι, αλλά αν τον έβλεπες πώς ήταν σήμερα…’Οσο ανυπόφορος κι αν είναι, δεν του αξίζει να του φέρονται έτσι.

Ράνια

Τι έγινε; ‘Ηρθε πάλι χτυπημένος;

Πέτρος

Αυτή τη φορά δεν ήρθε χτυπημένος – έφυγε. Τις έφαγε από έναν μεγαλύτερο στο διάλειμμα και άρπαξε και μια ξεγυρισμένη τιμωρία από το δάσκαλο γιατί τάχα αυτός επιτέθηκε πρώτος. Αλλά αυτό ήταν άδικο – εγώ είδα τη φάση και δεν έφταιγε ο Μπλάντι.

Ράνια

Αλήθεια; Δεν το είπες του δασκάλου;

Πέτρος

Προσπάθησα – αλλά δεν μ’ άκουγε. Τώρα τελευταία όλοι τα βάζουν με τον Νίκο και τον Μπλάντι και οι δάσκαλοι πάντα πιστεύουν ότι φταίνε εκείνοι ό,τι και να γίνει.

Ράνια

Βλέπεις; Σου το’ πα ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε.

Πέτρος

Μα αυτοί δε θέλουν. ‘Οταν πήγα να τον υπερασπιστώ σήμερα, μόνο που δε μ’ έβρισε. «Εσύ τη δουλειά σου», μου είπε. Οι δυό τους έχουν γίνει σαν θηρία – ούτε μιλάνε με κανένα, ούτε παίζουν με κανένα. Χειρότεροι κι από μένα έχουν καταντήσει.

Ράνια

Λογικό δεν είναι; Κανείς δεν τους φέρεται καλά, όλοι τα βάζουν μαζί τους…Τι να κάνουν κι αυτοί;

Πέτρος

Βλέπεις λοιπόν ότι δεν γίνεται να τους βοηθήσουμε; Ακόμα κι αν εμείς θέλουμε, αυτοί δεν θα μας αφήσουν.

Ράνια

Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να κάνουμε κάτι. Μόνος σου λες ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό αμέσως.

Πέτρος

Πώς;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...