Η «Λέσχη» κι Εγώ

Η Σοφία Ανδρεοπούλου είναι κάποια που της αρέσει να μιλάει στο πρώτο πρόσωπο για τον εαυτό της. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας μιλήσω λίγο για μένα. Γεννήθηκα το 1964 στην Αθήνα. Μετά από δεκαοκτώ, εν πολλοίς όμορφα χρόνια, βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου σπούδασα αγγλική φιλολογία, ενώ παράλληλα δίδασκα αγγλικά και έκανα μεταφράσεις βιβλίων.

 Στη συνέχεια, και, επειδή η ψυχολογία ήταν το όνειρό μου από παλιά, σπούδασα ψυχολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συνέχισα να κάνω μεταφράσεις βιβλίων ψυχολογίας και λογοτεχνίας (συνολικά, έχω μεταφράσει πάνω από τριάντα βιβλία).

 Με το πτυχίο ανά χείρας, εκπαιδεύτηκα, για τέσσερα χρόνια, στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων όπου έμαθα, σκέφτηκα, και ένιωσα όλα όσα δεν είχα βιώσει στα εννέα χρόνια των ακαδημαϊκών σπουδών μου.

Παράλληλα, έκανα διδακτορικό με θέμα την εθνική ταυτότητα στον Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και συμμετείχα σε πολλά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου. Η φάση αυτή δεν ολοκληρώθηκε, ωστόσο, γιατί γέννησα και αποφάσισα να δώσω όλη μου την ενέργεια στο παιδί και το γραφείο μου.

Η αγάπη μου για τα παιδιά, σύντομα με οδήγησε σε ένα μεταπτυχιακό (M.Sc) στην παιδοψυχολογία στο Πανεπιστήνμιο του Central Lancashire.

Ζω στη Βάρη και διατηρώ γραφείο ως ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος στη Γλυφάδα δουλεύοντας με παιδιά, εφήβους και ενήλικες που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Επίσης, οργανώνω σεμινάρια, διαλέξεις,  βιωματικές δραστηριότητες και ομάδες πάνω σε θέματα που μσς απασχολούν όλους.

Παράλληλα, ασχολούμαι με το γράψιμο. ‘Εχω γράψει σενάρια για μια εκπομπή ψυχολογίας στην τηλεόραση, άρθρα ψυχολογίας για το τοπικό τύπο και για sites, καθώς και ένα θεατρικό έργο που ανέβηκε στο Art Gallery Cafe. Το 2012 εξέδωσα σε συνεργασία με τις εκδόσεις Διόπτρα ένα βιβλίο για τους φόβους των παιδιών με τίτλο «Μαμά φοβάμαι – κι εγώ παιδί μου», ενώ το 2014 εξέδωσα σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός ένα μυθιστόρημα για εφήβους με τίτλο "Πέτρος και Ράνια".

Είμαι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχολογίας (Registered EuroPsy Psychologist). μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για το Οικογενειακό Δίκαιο.  

Από το 2010 άρχισα να ασχολούμαι πιο συστηματικά με την ψυχολογία της ευτυχίας και το 2012 ίδρυσα τη «Λέσχη της Ευτυχίας». Το σκεπτικό και οι δραστηριότητες της Λέσχης αναπτύσσονται στις αντίστοιχες ενότητες.

Αγαπώ πολλά πράγματα, όπως τον γιό και τον άντρα μου, τους φίλους μου, τη φύση, την Ελλάδα, τη δουλειά μου, τα βιβλία, το γράψιμο, την τέχνη, το χορό, το θέατρο, και τα παιχνίδια. Με δύο λόγια, αγαπάω τη ζωή.